снимка pixabayОт началото на годината до момента над 2200 българи са

...
снимка pixabayОт началото на годината до момента над 2200 българи са
Коментари Харесай

До Занзибар са пътували над 2000 българи от началото на годината

снимка pixabay

От началото на годината досега над 2200 българи са пътували до Занзибар, разяснява Румен Драганов, началник на Института за разбори и оценки в туризма, предаде в. " Телеграф ".

Екзотичната дестинация се трансформира шлагер в последните месеци поради неналичието на COVID-ограничения там и преференциалните цени. Но това беше преди българските управляващи да вкарат 10-дневна карантина на връщащите се от Африка.

Към момента към 300 нашенци са на почивка на танзанийския остров. Последната допустима дата, на която има чартър, е 2 април.

След това към този момент няма дати, споделиха от две туроператорски компании. Причината е карантината за връщащите се туристи, което предиздвикало чартърните компании да премислят стратегиите си. Другата причина е, че на Занзибар интензивният туристически сезон е към края си, защото идва дъждовния сезон.

Но по принцип до края на април става за пътешестване там, разясниха от туроператорска компания, която предлага предложения за острова. Според компанията сега се водели диалози за облекчение на режима за пътешестване към дестинация Африка. И в случай че развоят е позитивен, можело да се появят още дати за пътешестване. Това щяло да стане ясно до края на седмицата.

Средно към 2600 лв. коства почивка на Занзибар със 7 нощувки в четиризвезден хотел, демонстрират офертите в нета. Там няма рестриктивни ограничения против Коронавирус и има много случаи завърнали се от отмора на острова нашенци да дадат позитивен тест за ковид. Това, както и опасността от донасяне на нигерийския вариант у нас, накара управляващите да наложат 10-дневна карантина, която е наложителна даже за имунизираните и не се анулира при негативен PCR директно след завръщането.

По принцип до Занзибар и назад се пътува с два теста – преди потегляне и след завръщане у нас като някои туроператори оферират преференциална цена от по 50 лв. в лаборатория, с която имат контракт.

Според Румен Драганов въвеждането на карантина за Занзибар сигурно въздейства на записванията негативно и те са спаднали с най-малко 20%. Въпреки това и двете туроператорски компании обявиха, че местата доста бързо се изчерпват, а през март всичко към този момент било запълнено.

Заради отлива от тази дестинация и наближаването на края на сезона там  туроператорите започнаха да оферират други възможности.

Една от офертите е за португалския остров Мадейра в Атлантическия океан. Влизането е с негативен PCR, само че децата под 12 година са освободени от тестване. Карантина след връщане към този момент няма. 7 нощувки на острова излизат 1800 лв., сочат офертите. Туроператори акцентират, че Мадейра се счита за една от най-безопасните дестинации в Европа.

Друга различна дестинация е Египет, макар че заповедта за 10-дневната карантина към този момент важи и за идващите от тази страна, защото тя обгръща целия континент Африка. 7 нощувки там излизат малко над 1000 лв. на човек. Но към този момент стана ясно, че особено за Египет здравните управляващи ще преразгледат мярката с карантината. Това се разбра след среща на туроператори със здравния министър проф. Костадин Ангелов. Едва след инспекция на разпространяването на болестта в страната ще се вземе дефинитивно решение. Тунис, Мароко и Кабо Верде ще бъдат обсъждани по-късно. За Занзибар и другите страни от Африка към този момент наложителната карантина остава.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР